Miksi ”kaikesta” pitää valmentaa?

Rakkausvalmentaja, hyvinvointivalmentaja, rahavalmentaja, elämäntaidon valmentaja, business coach…valmentajat halutaan laittaa usein samaan nippuun, vaikka yhteistä niissä ei välttämättä ole kuin valmentaja-sana. Kenellä tulisi mieleen niputtaa automyyjä, kodinkonemyyjä, vaatemyyjä ja  tekninen myyjä? Entäpä jalkapallo, lentopallo, koripallo tai vaikka 8-pallo? Auta armias, jos teet niin!

Niputuksen tarve kertoo usein niputtajan omista asenteista ja tietämyksen tasosta. Mielestäni jokaista, joka tekee valitsemaansa työtä suurella sydämellä ja intohimolla, tulisi tässä maassa kunnioittaa, kunhan työ on laillista ja eettisesti ja moraalisesti oikein.    Kyseessä ei ole ”pakolliset” palvelut, joita on käytettävä, vaan ne ovat yksi mahdollisuus rikastuttaa omaa elämää henkisesti ja vaikka ihan konkreettisestikin.

Erilaisten valmentajien suosio kertoo myös elämäntahtimme hektisyydestä. Kaipaamme katkaisua arjen rumbaan, hetkeä pysähtyä ja keskittyä vain itseemme. Se on sitä paitsi monelle lähes yhtä tärkeä syy kampaajalla käyntiin kuin hiusten käsittelykin. Ihanaa, kun joku keskittyy vain minuun!

Valmentajana kuulen toisinaan asiakkailtani kommentteja siitä, kuinka yksinkertaisilta vaikuttavia ratkaisuja on ”pitänyt” tulla valmentajan luokse oivaltamaan. Mutta se ei ole pieni asia. Se kertoo nimenomaan siitä, että monesti olemme niin tukossa ja lukossa, että olennaista on vaikea nähdä omin silmin. Auttaminen on minulle suuri ilo ja kunnia-asia.

Ja kyllä, läheisille, ystäville ja työkavereille saa ja voi puhua myös samoista asioista kuin valmentajallekin. Valmentajalle puhumisessa on vain se ero, että hän ei tiedä sinusta käytännössä muuta kuin nimesi ja numerosi. Läheisistämme tiedämme toivottavasti paljon enemmän. Tämä tietämättämyys on etu, koska valmentajalla ei ole minkäänlaisia ennakkoluuloja, oletuksia tai odotuksia valmennettavasta. Milloin sinä olet viimeksi puhunut tunnin luotettavalle, puolueettomalle ihmiselle sinulle tärkeistä asioista?

Valmennus voi olla myös elämys, uusi kokemus ja tyydyttää uteliaisuuttamme. Samaan aikaan kun avio-ja avoerot vain lisääntyvät, jotkut naureskelevat niille, jotka hakevat vaikkapa parisuhteeseensa apua ulkopuoliselta auttajalta. Enkä nyt tarkoita sitä kolmatta pyörää. Hyväksyttävää olkoon sekin, jos joku saa elämyksensä siitä, että arvostelee toisten tekemisiä. Haaveilijoita, toteuttajia ja kriitikoita tulee aina olemaan.

Kaikesta ei pidä valmentaa, mutta erilaisia mahdollisuuksia oman elämän tekemiseksi omannäköiseksi voi kokeilla. Mahdollisuudet on annettu käytettäväksi.

 

Kommentointi on suljettu.