Jos bisnes oletkin sinä

Liike-elämästä löytyy valtavat määrät kirjallisuutta siihen liittyen, miten rakennat kukoistavan liiketoiminnan. Samoin henkiseltä puolelta löytyy lukematon määrä elämäntaito-oppaita. Mitä jos seuraavan kerran lukisitkin bisneskirjallisuutta siitä näkökulmasta, että bisnes olet sinä itse?

Lauri Järvilehdon Upeaa yötä! -kirjaa mukaellen aluksi kartoitat syyt, miksi olet olemassa ja mitä teet elämässäsi. Listaat, mitä hyötyä sinusta on muille. Kartoitat, miten saavutat päämääräsi. Tiivistät vielä pariin kolmeen lauseeseen, mikä on sinun oma missiosi. Näiden miettimiseen ja kirjoittamiseen voi mennä useampikin tovi.

Sitten käyt myynnin ydinkysymysten kimppuun. Ketkä ovat asiakkaitasi? Perheesi, lapsesi, ystäväsi kenties. Miten he löytävät palvelusi? Minkä heidän ongelman sinä ratkaiset? Ja mikä tärkeintä, miksi he ”ostavat” juuri sinulta?

Laadit vielä liiketoimintasuunnitelman ja teet SWOT-analyysin, missä pohdit vahvuuksiasi, heikkouksiasi, uhkiasi ja mahdollisuuksiasi. Talous on tärkeä asia – mistä saat rahaa ja paljonko syntyy kuluja? Vähitellen saat palaset kohdilleen ja olet valmis aloittamaan.

Seuraat liiketoimintasi kehittymistä säännöllisesti, ainakin neljännesvuosittain. Olet toimitusjohtaja omassa elämässäsi. Sinulla on kaikki valta ja vastuu päättää omasta bisneksestäsi. Jos puntaroisit elämääsi tältä näkökantilta, että bisnes oletkin sinä itse – antaisitko itsellesi ylennyksen vai potkut?

2 kommenttia

  1. JukkaA

    En antaisi kumpaakaan, vaan jatkaisin raakaa duunia hiki otsassa! Ei voi ainakaan muita syyttää, jos hommat ei toimi!

  2. Sirpa

    En ollutkaan tullut ajatelleeksi, että bisneskirjoista voisi olla tällaistakin hyötyä! Liike-elämän kirjoja löytyy hyllystä jo valmiiksi. Erityisesti tykkään ajatuksesta pohtia, ketkä tosiaan ovat asiakkaitani. Asiakkaitaan ei kukaan ainakaan halua kohdella huonosti vaan parhaalla mahdollisella tavalla.Heidän ongelmansa olisi hyvä ratkaista onnistuneen myynnin aikaansaamiseksi! SWOT-analyysi tuttuna työkaluna onkin helppo tehdä. Tämä oli hyvä idea! Ylennys maistuisi kyllä. 🙂